FRENKIE – Bosnia´s raskeste protest-Rapper og mest anerkjente Hip Hop-artist

BILLETTER KR.200,- I DØRA FRA KL.21.00 – IKKE FORSALG!
FACEBOOK-EVENT


Frenkie fra den bosniske regionen Bijeljina er landskjent i Bosnia for sine politiske protester gjennom sin Rap og Hip Hop hvor han ofte tar utgangspunktet i hjembyen Tuzla, når livets urettferdighet skal beskrives.

10 år gammel flyktet han i 1992 fra krigen på Balkan og bosatte seg med familien i Nürnberg i Tyskland hvor han ble introdusert for den lokale Hip Hop-kulturen og musikkscenen. Her startet han og med grafitti-kunst mens hans skrev Hip Hop-låter på tysk. I 1998 vendte han tilbake til Tuzla og ble en av de første artistene etter krigen til starte opp med Hip Hop og grafitti-kultur.


Året etter ble han en av pioneérene bak radio-programmet FMJam på stasjonen Kameleon sammen med DJ Soul og DJ Erol. Dette året var han og med på starte gruppene Prljavi Andeli og Disciplinska Komisija.  Her var hans venn Edo Maajka og medlem og som fikk utgitt albumet «Slusaj Mater» med Frenkies deltagelse. Dette albumet ble en stor suksess og fikk presentert Frenkie ut til et større publkum, som igjen ledet til flere større turneér for Frenkie. Frenkie ble kjent for en helt unik stil innen rap som var både rask og full av en energi ingen før hadde sett maken til.

Med en etablert solokarriere lagde han i 2007 den svært kontroversielle låta «Mr.Policeman» som omhandlet korrupte politistyrker og som ble forbudt. Da radiostasjonen 202 alikevel kringkastet den fikk de 5000 euro i bot av radio-organsasjonen RAK, hvorpå Frenkie kom med oppfølgeren «Massiv» som kritiserte RAK som svar på tiltale.


Frenkies debutalbum «Odlican» fra 2005 innholdt singlene «Bruce Lee Rap» med artisten Baby Dooks og «Raise» med Defence. I 2006 fulgte han opp med albumet «Brcko» som var tilegnet den populære bosniske organsisajonen Dosta og inneholdt singelen «Rat Savezu» som støttet bosniske fotball-supportere i deres krig mot det korrupte bosniske fotball-forbundet. I 2007 kom hans tredje skive «Povratak Cigana» og i 2008 hans fjerde «Odlian CD» som inneholdt singelen «Soundtrack» som ble med i «The Incredible Hulk» og i scenen hvor Liv Tyler og Edward Norton kjører Taxi med en villmann bak rattet.

Frenkie er også med i det bosniske Hip Hop-crewet Diversidad hvor et 20-talls profilerte bosniske rappere, DJ´s og beat-mixere er med.
www.myspace.com/fmjamfrenkie