UNG PIKE FORSVUNNET – 30 Års Jubileum

BILLETTER KR.100 I DØRA FRA KL.20.00                                FACEBOOK-EVENT

Lørdag 19. januar feirer 80-tallsbandet Ung Pike Forsvunnet at 30 år har gått siden de vant Ungdommens Radioavis’ Rockemønstring og utga sitt første album. Etter et par realt vellykkende reunion-konserter, blant annet på Gamla i september  2011, har bandet nå også nye utgivelser bak seg og på gang. På scenen er det en stor gjeng som inviterer til fest, et band med utgangspunkt i UPF versjon 2 og som teller hele 10 musikere. Repertoaret består av låter fra begge de to UPF-albumene “Ung Pike Forsvunnet” (1982) og “Uppercut” (1985), samt de nye låtene ”Kraften i oss to” (2012) og ”Skatten i Skrinet” (release jan 2013).

Med andre ord: først og fremst en glad kveld med festvennlig soulrock og islett av aggressiv nyveiv. I tillegg lover UPF gjesteartister både før og underveis. Shyfinger meets Electra viser oss live-siden av artrockalbumet «Shyfinger meets Electra» som kom ut høsten 2012. Legendariske Morten Jørgensen, som for tiden er travel med sin store roman #Brent, gjør en av sine 80-tallsperler sammen med UPF. Som om ikke det var nok, stikker Fat Fish Orchestra hodet ut av en garasje på Gjettum. Det hele blir holdt sammen av en velkjent journalist, forfatter, musiker og Oslo-patriot: selveste Arild Rønsen.

Ung Pike Forsvunnet hadde sin storhetstid på 80- tallet, da de vant rockekonkurransen til Ungdommens Radioavis, ga ut 2 LP’er, turnerte landet rundt på små og større spillesteder og var gjengangere i datidens musikkprogram på TV som i NRKs ”Zikk-Zakk”.

UPF framstod i 2 versjoner. Den første versjonen bestod av Anne Danielsen, Ole Hedemann, Tellef Øgrim, Øivind Nordal, Sven Kalmar og Espen Beranek Holm. Gruppa brukte førsteplassen i Ungdommens Radioavis’ rockemønstring (1982) for alt det var verdt. Vinnerlåta, ”Denna byen er vår” var et av sporene på debut-LP’en og ble en aldri så liten hit, sammen med bl. a. ”Maridalsveien 3”.

UPF dukket opp noen år etter punken og sto i en forholdsvis melodisk new wave tradisjon fra starten av. Musikalsk var den første versjonen av bandet lekent, eksperimenterende og ofte rytmisk komplekst, klart mer rettet mot konserter enn dansemoro. Tekstene var samfunnsopptatte og gjerne hyllester til det urbane livet, en forholdsvis lite kjent holdning i en tid hvor romantisering rundt byliv var relativt sjelden sammenlignet med i dag. Samtidige norske musikalske slektninger var band som Kjøtt, The Cut, The Aller Verste, Program 82, og bandet delte i en periode trommeslager med Andrej Nebbs Holy Toy.- Beranek hadde allerede en solokarriere i gang med ”Dra til hælvete” da han ble med i UPF, og sluttet etter hvert for å ivareta sin solokarriere innen synth-pop/Kraftwerk-tradisjon.

– Hvem vi hang med? Det var vel både A-laget og B-laget og alle oss andre som prøvde å ta oss ut i et kakafoni av urbane stemmer og motkulturelle holdninger. Her var Morten Jørgensen, Helge Gaarder, Beranek, Arne Berggren, Ola Snortheim, Per Vestaby og band som Cirkus Modern, Tunicates, The Cut, Holy Toy en mengde andre. Vi øvde i Borggata der Backstereet Girls, Jokke og Valentinerne, Garden of delight, Matchstick Sun og andre band øvde på den tiden.

– Den andre versjonen av UPF var inspirert av soul/østkystmusikk fra USA, med f.eks. Southside Johnny & the Asbury Jukes som en ganske sterk referanse. Plata ”Uppercut” ble gitt ut på egen labell og solgte dårlig, men denne versjonen av bandet fikk vesentlig flere spilleoppdrag landet rundt, og hadde på det meste rundt 80 spillejobber i året. Med blåserrekke og 2 korister, befant bandet seg på samme banehalvdel som for eksempel Chipahua og Heavy Gentlemen, om enn i en mer soul/rock-preget retning enn særlig førstnevnte. Med denne besetningen ble UPF svært etterspurt og spilte konserter over hele landet. Bandet spilte blant annet på Rock on the Dock (Norske Band Aid) i 1985. (NRK TV-opptak)

I 2011 kom bandet sammen igjen, spilte noen konserter og gikk deretter i studio og spilte inn ”Kraften i oss to”, mens den nye ”Skatten i Skrinet” snart er klar for utgivelse.
www.facebook.com/UngPikeForsvunnet