UNG PIKE FORSVUNNET m/gjester

BILLETTER KR.100 I DØRA FRA KL.20.00
FACEBOOK-EVENT
24. september feirer 80-tallsbandet Ung Pike Forsvunnet seg selv, gamle venner og nye venner med konsert på Gamla ved Stortorget. På scenen står et band med utgangspunkt i UPF versjon 2, dvs STORT band med kor og blås. Repertoaret består av låter fra begge de to UPF-albumene «Ung Pike Forsvunnet» (1982) og «Uppercut» (1986), samt en nyskrevet låt (!)

Med andre ord: en fordomsfri festaften med såvel festvennlig soulrock som aggressiv prog-nyveiv. I tillegg til UPF får du høre:

Morten Jørgensen framføre «Tanta mi rapper i supermarkedet» akkompagnert av UPF;
+ popbandet Du Milde med Jørn Mortensen i spissen;
+ rapperen Skranglebein tolke UPF.

Ung Pike Forsvunnet hadde sin storhetstid på 80- tallet,
( Se dette opptak fra NRK TV´s musikk-program Zikk Zakk m/ UPF´s «Ustø Fra Dør Til Dør» fra 1983)
vant rockekonkurranse, ga ut 2 lp-er, turnerte landet rundt på små og større spillesteder. Bandet spilte blant annet på Rock on the Dock (Norske Band Aid) i 1985. (NRK TV-opptak)

UPF framstod i 2 versjoner. Den første versjonen bestod av Anne Danielsen, Ole Hedemann, Tellef Øgrim, Øivind Nordal, Sven Kalmar og Espen Beranek Holm. Gruppa brukte førsteplassen i Ungdommens Radioavis’ rockemønstring (1982) for alt det var verdt i promoveringen av LP-en Ung Pike Forsvunnet, utgitt på for lengst nedlagte Snowflake Records.

UPF dukket opp noen år etter punken og sto i en forholdsvis melodisk new wave tradisjon fra starten av. Musikalsk var den første versjonen av bandet lekent, eksperimenterende og ofte rytmisk komplekst, klart mer rettet mot konserter enn dansemoro. Tekstene var samfunnsopptatte og gjerne hyllester til det urbane livet, en forholdsvis lite kjent holdning i en tid hvor romantisering rundt byliv var relativt sjelden sammenlignet med i dag. Samtidige norske musikalske slektninger var band som Kjøtt, The Cut, The Aller Verste, Program 82, og bandet delte i en periode trommeslager med Andrej Nebbs Holy Toy.

Beranek hadde allerede en solokarriere i gang med ”Dra til hælvete” da han ble med i UPF, og sluttet etter hvert for å ivareta sin solokarriere innen synth-pop/Kraftwerk-tradisjon. UPF vant rockemønstringen til Ungdommens radioavis i 1981, noe som var sterkt medvirkende til at de ble signert av salige Snowflake Records.

– Hvem vi hang med? Det var vel både A-laget og B-laget og alle oss andre som prøvde å ta oss ut i et kakafoni av urbane stemmer og motkulturelle holdninger. Her var Morten Jørgensen, Helge Gaarder, Beranek, Arne Berggren, Ola Snortheim, Per Vestaby og band som Cirkus Modern, Tunicates, The Cut, Holy Toy en mengde andre. Vi øvde i Borggata der Backstereet Girls, Jokke og Valentinerne, Garden of delight, Matchstick Sun og andre band øvde på den tiden.

– Den andre versjonen av UPF var inspirert av soul/østkystmusikk fra USA, med f.eks. Southside Johnny & the Asbury Jukes som en ganske sterk referanse. Plata ”Uppercut” ble gitt ut på egen labell og solgte dårlig, men denne versjonen av bandet fikk vesentlig flere spilleoppdrag landet rundt, og hadde på det meste rundt 80 spillejobber i året. Med blåserrekke og 2 korister, befant bandet seg på samme banehalvdel som f.eks Chippahua og Heavy Gentlemen, om enn i en mer soul/rock-preget retning enn særlig førstnevnte.

– Ingen av oss husker KunstRock striden. Vi var et resultat av de musikalske strømningene som kom ut av new-wave og siden mer orientert mot soul-pop-rock slik mange orienterte seg inn i musikken på 80-tallet.
www.facebook.com/UngPikeForsvunnet